Over

Volg de laatste ontwikkelingen van mijn promotieonderzoek naar de sociale en economische mogelijkheden voor voedselbossen in Nederland.

Wie ben ik?

Mijn naam is Anna Roodhof en ik ben een promovendus landbouwsociologie aan de Universiteit van Wageningen. In januari 2022 ben ik begonnen met een onderzoek naar de sociale en economische mogelijkheden voor voedselbossen in Nederland.

Waarom, vraagt u zich misschien af?

Vanaf dag 1 tijdens mijn studie sociologie werd ik geconfronteerd met de onhoudbaarheid van ons huidige landbouwsysteem. De focus was op wat er allemaal mis was met dit systeem: de grootschaligheid, het gebruik van chemicaliën, de lange afstanden die producten afleggen voordat ze op ons bord verschijnen… Ik leerde kritisch zijn. Ik leerde reflecteren. Ik leerde deconstruëren.

Al snel realiseerde ik me dat individuele actie niet voldoende zou zijn: het systeem moest veranderen – en snel. Maar hoe dan? Tijdens mijn studie lag de nadruk erg op het analyseren van problemen en minder op het bedenken van oplossingen. Hoewel het erg belangrijk is om te snappen waarom iets niet werkt, werd ik op gegeven moment wel wat moedeloos van deze negatieve aanpak: ik wilde wat doen!

Toen ik in 2018 voor mijn studie in Belize was, bezocht ik een enorme permacultuurboerderij: de Maya Mountain Research Farm. De boerderij bevond zich midden in de jungle en was al een jaar of 30 oud. Zodoende was de boerderij niet te onderscheiden van het oerwoud eromheen. Hoewel deze boerderij zichzelf geen voedselbos noemde, het kwam volledig overeen met de huidige definitie van de Green Deal Voedselbossen. Ik was om.

Het bos was prachtig om te zien: er waren zoveel verschillende eetbare planten en er woonden ontzettend veel dieren: van de kleinste kolibrie tot enorme leguanen. In dit bos was er geen onderscheid tussen mens en natuur, de mens was slechts een klein onderdeel van het imposante tropische ecosysteem.

Hoewel ik het in Belize prachtig vond om te leren van de boer, voelde ik dat ik als Nederlandse vrouw daar niet zoveel te bieden had. Ze hadden het prima voor elkaar. Weer terug in Nederland kwam ik in aanraking met het Nationale Monitoringsprogramma Voedselbossen en Coöperatie Ondergrond, waar ik in 2020 stage heb gelopen om ervaring op te doen op het gebied van voedselbossen in Nederland.

Sindsdien heb ik voedselbossen niet meer los kunnen laten!

Design a site like this with WordPress.com
Get started